torsdag, september 30, 2010

Sanningens ögonblick närmar sig

Fredrik Reinfeldt fick kritik i början av sin statsministerperiod för att han var för osynlig. Nu kan man undra vad detta beror på, att han efterträdde en man några kostymstorlekar större eller en ledare som hade förmåga att sätta ner foten i varje regeringsdepartement och styra och ställa på sina villkor. Att fylla den rollen var ju inte tänkt hos Fredrik, han hade några år tidigare format Alliansen med sin tre borgerliga vänner uppe i västerbottniska Robertsfors. Fyra plantor såddes, en för varje partiledare, men en planta för en ny politisk rörelse och en ny typ av ledarskap.

Fredrik Reinfeldt tog mer rollen som den lyssnande ledaren, mannen som inte rörde ett finger innan han hade rådgjort med sin finanspolitiske nestor, finansminister Anders Borg. Under tiden förvandlades allas vår Fredrik till en person som mer försökte ta på sig rollen som en ledare för ett nytt statsbärande parti, jämförelser med Erlander snarare än med de förebilder som jag har i Reagan och Thatcher, var de som byggde Fredrik Reinfeldts framtidsbild. Målet var ju som sagt att få Moderaterna att bli det som Niklas Wykman brukar beskriva det som, ett politiskt default i svensk politik.

På senare tid har Fredrik Reinfeldt mer gått upp i en roll som den mystiske ledare. Sedan valnatten har Fredrik synts till i få stunder offentligt, hemlighetsmakandet har varit stort, de enda som har en föraning vad som går genom tankarna på statsministern i det där hörnrummet uppe på Rosenbad är några få förunnat. Vad som kommer från Reinfeldt är det enda som enligt honom som går att säga som sant. Nu stundar tiden när alla kort måste läggas på borden.

Nu återstår dock faktum om hur Reinfeldt lägger ut det borgerliga regeringslaget. Frågan om hur fördelningen mellan partierna i Alliansen kommer besvaras. Moderaternas framgång i valrörelsen betydde mycket för att Alliansen kunde regera vidare, om än i minoritet. Därmed ökar spekulationerna om att Reinfeldt nu skulle öka sina krav på fler moderata ministrar i sitt kabinett. Nu är det som sagt ett taktiskt spel, Alliansen är trots allt fyra, och Alliansen är inte starkare än sin svagaste länk. Att vara största parti i Alliansen är ett ansvar, att vara
stor är också att vara snäll som vissa uttrycker det.

Efter det sista regeringsmötet inför det högtidliga riksmötet på tisdag är det många som undra hur Fredrik Reinfeldts laguppställning kommer se ut. Få är de som vet, ingen är det som kommer säga något. Allt finns på den lapp som Fredrik Reinfeldt läser upp inför Hans majestäter, kungliga högheter, talman, riksdagsledamöter samt övriga åhörare. De som berörs, vet säkerligen om sitt framtida öde redan nu, det är först på tisdag som vi vet om hur allt ligger till.

Bloggar: Högberg, Johan, Kent, Mary.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp.